25/2/08

Propostes per vertebrar l'oferta turística Baix Gaià

L'estudi elaborat per la URV, i presentat dimecres a Roda de Berà, conté una sèrie de propostes de productes turístics amb què assolir els objectius específics del pla de foment.

VIA VERDA.
És una de les reivindicacions clàssiques de la subcomarca, tot i que el coordinador de l'estudi, Jaume Salvat, adverteix que no es limita a la transformació de la línia del tren entre Reus i Roda. Suposaria la creació d'un vial no motoritzat que connecti tots els municipis, i que funcioni com a itinerari distintiu i espai de connexió simbòlica.
TEMATITZACIÓ DELS ITINERARIS.
Cal donar a les visites un argument que es basi en l'anècdota i no en l'erudició, i que es transmeti a través d'acompanyament al visitant o audioguies.
PROGRAMES DE TURISME ACTIU.
Mentre que la costa ja té un públic massiu, l'interior (especialment la vall del Gaià) es manté com un espai singular i d'una certa exclusivitat. L'estudi estratègic aposta per desenvolupar-hi un turisme actiu i de descoberta, que configuri una oferta que es pugui personalitzar.
TURISME DE PESCA.
Tot i els obstacles legals, es planteja un estudi sobre la viabilitat d'aquest tipus de turisme, que explotaria els recursos hídrics del Baix Gaià.
ITINERARIS LOCALS.
L'oferta a l'interior no genera, segons l'estudi de la URV, la necessitat d'allotjaments. De fet, es proposa una oferta de visites d'un dia, per la qual cosa es recomana que es dissenyin itineraris locals de petit recorregut. Tot i això, és possible l'aplicació del model de turisme d'encant, amb petits hotels d'interès patrimonial.
PROGRAMES D'ACTIVITATS CULTURALS.
Cal coordinar les diferents activitats culturals que es generen als nuclis, i la costa ha de dotar-se d'equipaments preparats per rebre un públic nombrós. En aquest sentit, l'estudi estratègic aposta per promocionar el festival Gaiàfolk.
PROMOCIÓ DE PRODUCTES LOCALS.
Cal potenciar els recursos gastronòmics i artesans de la subcomarca.
UTILITZACIÓ DELS CASTELLS COM A PUNT DE CONTEMPLACIÓ DEL PAISATGE.
Cal instal·lar senyals d'interpretació en aquests miradors.

Els castells, l'estrella aglutinadora

És una de les referències històriques que vertebren el Baix Gaià, i és present en gairebé tots els nuclis. Els castells i altres restes d'època medieval són un dels elements «característics i identitaris» de la subcomarca, tal com explica el coordinador de l'estudi estratègic del Baix Gaià. Precisament, en l'inventari elaborat dels recursos turístics de la regió, aquest grup és un dels més destacats.

Els atractius turístics de temàtica medieval es concentren sobretot entorn de la vall del riu Gaià, tot i que també se'n poden trobar en dos nuclis més allunyats del curs fluvial, Roda de Berà i Creixell. Els castells, a més, guarden una estreta relació amb els nuclis antics que diversos municipis encara conserven.

Tot i això, Salvat crida l'atenció sobre el fet que, malgrat el seu potencial, sovint presenten diversos problemes a l'hora de fer-los servir com un recurs turístic permanent. Així, molts dels castells estan aïllats dels centres urbans o presenten problemes de propietat. En d'altres on s'estan duent a terme projectes de rehabilitació i reaprofitament, l'estudi alerta de la necessitat de tenir en compte com facilitar l'acostament dels turistes.

Salvat aposta perquè els castells siguin un dels pols d'atracció principals, tot i que alerta de la necessitat de fer-hi una campanya de promoció que comuniqui la veritable transcendència d'aquest element.

Els castells del Baix Gaià són un dels elements sobre els quals ja han treballat els municipis de la subcomarca, units en matèria turística per un conveni signat el 2007. Així, s'ha dissenyat una ruta pels castells de la regió, que ha anat acompanyada de la seva senyalització. A més, el Consell Comarcal del Tarragonès va editar un DVD sobre la importància d'aquest patrimoni.

El valor afegit del paisatge


+ L'espai d'interès natural a la desembocadura del Gaià. Foto: A.S.

Al costat de l'oferta natural de sol i platja, el paisatge del Baix Gaià ofereix també altres oportunitats de caire turístic. A l'inventari de recursos elaborat, es detecten tres àrees d'interès pel seu valor paisatgístic i d'observació: la zona muntanyosa de la part nord de la subcomarca, la vall del riu Gaià i la costa.

Pel que fa a l'entorn fluvial, els experts de l'URV assenyalen tant els seus valors naturals com la importància de la tradició agrària desenvolupada al seu voltant, i que encara ara és majoritària a l'interior del Baix Gaià. Pel que fa al litoral, es crida l'atenció sobre la necessitat d'explotar el valor afegit que suposen els espais d'interès natural de la zona: la desembocadura del riu Gaià entre Tamarit i Altafulla, els Muntanyans a Torredembarra, i el Gorg a Creixell.

Precisament, l'interès paisatgístic del Baix Gaià està estretament relacionat amb el turisme familiar, que se sent atret per rutes de descoberta d'espais naturals, tot i que, en el cas de l'interior, Jaume Salvat alerta sobre la necessitat d'una moderació en el volum de visites turístiques.

En aquest sentit, l'estudi es marca també com a objectiu la difusió del fenomen turístic com a beneficiós per al territori.

L'empremta romana


+ L'arc de Berà actua de porta d'entrada al Baix Gaià. / Foto: JUANPE

A tocar de l'oferta de Tarragona, la costa del Baix Gaià conserva diverses mostres del llegat de l'ocupació romana. L'estudi estratègic assenyala aquest grup de recursos com un dels més potencials del territori, tot i que s'hi fa imprescindible una millora de la senyalització i les estructures que l'acompanyen.

L'oferta en aquest sentit se centra en dos punts estratègics, que se situen en cadascun dels extrems del litoral de la subcomarca. Així, a la banda nord de la regió hi ha l'arc de Berà, que actua com a porta d'entrada de l'oferta del Baix Gaià. «Potser seria interessant potenciar encara més aquest recurs amb un centre d'interpretació, per exemple», va apostar Jaume Salvat.

A la banda sud de la subcomarca, l'interès se centra en el conjunt arqueològic de la vil·la dels Munts, a Altafulla, on els experts de la URV alerten de la urgència d'una millora de la senyalització i els serveis que s'hi ofereixen. Un altre element d'interès d'aquesta època a la zona de la costa seria la vil·la del Moro, de Torredembarra.

L'estudi ha permès localitzar també altres restes romanes disperses pel territori; tot i això, es lamenta que una part d'aquestes siguin inaccessibles.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Perfecte que es generin iniciatives conjuntes d'acció. A veure si impulsat des dels ajuntaments pren més volada davant d'altres ofertes turístiques que tenim al voltant i que ens poden fagocitar turísticament parlant. Tot i això em permeto ser, de moment i amb ganes de deixar de ser-ho, una mica escèptic a partir de l'experiència d'haver estat al Gaià Folk que tot i ser una inciativa que anava prenent força, potser o no es va saber treballar des de l'organització o va estar mancat de suports institucionals clars, depenent molt del regidor de torn, i sense arribar a crear les dinàmiques d'intercanvi que es pretenien generar.

Bé, de totes maneres espero que aquesta proposta sigui en positiu i que en els diferents camps que es plantegen, a la Riera no perdem el tren o ens quedem a la cua aplicant-los.