24/4/08

SE’NS MENJARÀ EL DRAC? o quan la cultura no hi guanya


Pau Plana i Parés

Sant Jordi és festa i és cultura, segurament ni tota la festa que voldríem, ni en molts casos tota la cultura que caldria, en general una cultura mediatitzada i focalitzada en premis literaris i best sellers, que dit tot sigui dit, ja està bé que hi siguin i que ajudin a augmentar l’índex de lectura i de coneixement. Fem cultura, molt sovint perquè toca. Segurament, doncs, podríem considerar que partim de dues idees no completes, o no desenvolupades en la seva plenitud.

Per tenir una festa amb més interès polític, de reivindicació, requeriria un procés important de conscienciació general de la societat, on tots plegats reivindiquéssim les nostres festes davant d’altres que se’ns imposen i en les que molts, encara celebren o celebrem menys. Pel que fa a la cultura, caldria també dur a terme un programa que s’allargués tot l’any, una política cultural clara que abracés tots els àmbits d’aquesta, una política que s’ha de dur a terme tant des de les grans institucions i entitats culturals de país com des dels ajuntaments i entitats locals.

Ja fa uns quants dies de les eleccions municipals on CIU va renovar la majoria absoluta a la Riera i continua la política imperant marcada més enllà dels fets per un elements clau, la no clarificació, explicació o presentació dels programes polítics que es duran a terme en els diferents àmbits.

En el cas que ens ocupa, la cultura i si volem podem completar-ho amb el lleure, una dels fets constatables, ha estat el tancament de la ludoteca, buit que ha estat resolt amb les ganes d’una entitat juvenil del poble que ha creat un esplai, per tal de generar activitats de lleure per una franja d’edat en que incentivar dinàmiques més enllà de la playstation, la wii o la xbox, és un fet clau pel seu desenvolupament.

No coneixem quines són les línies bàsiques de la política cultural que ens regnen. Són l’anar fent? Són el ja m’ho faran? És la voluntat de col·laborar realment amb les diferents entitats que treballen en aquest camp?... Totes elles són legítimes. Podem estar-hi més o menys d’acord però és cert que si s’expliciten i es desenvolupen (important això!!! no volem sols un titular!!) podríem començar a parlar.

Des de l’espai web d’esquerra www.larieradegaia.com s’han llançat diferents propostes vinculades a aquest àmbit de la cultura. També Iniciativa Rierenca ha fet propostes. On són els l’equip de govern? On són més enllà de les paraules ?

Es cert que s’ha mirat d’avançar en algunes coses a nivell de gestió però els resultats encara són molt lluny de ser els òptims per poder-nos sentir satisfets.

Segurament no calen grans canvis, sols pensar en la política (la idea) que ha de regir-los. Partint i tenint en compte alguns dels elements del nostre poble: les festes, les activitats de la biblioteca, les activitats de les diferents entitats culturals, la revista, les programacions conjuntes del Consell Comarcal, etc... Totes elles són vàlides dins el que crec que hauria de ser una nova política cultural, una política, però que hauria de canviar la base i fer que fos molt més participativa i per això es podrien proposar certes coses[1]:

- Creació d’un “consell de cultura” amb els diferents agents per produir una programació i una agenda cultural de forma conjunta.

- Agenda de contactes amb els diferents entitats i associacions per poder conèixer quines son les seves necessitats i quins vincles es poden establir administració-entitats, relacions que poden ser des d’encàrrecs de feina o convenis per realització d’activitats.

- Creació d’un hotel d’entitats

- Potenciar el coneixement de recursos (subvencions, ajuts, formes de col·laboració, etc...)

- Enfortir la revista.

- Crear un punt d’informació cultural

- Redefinir les línies de subvencions, separant cultura i esports

- Obrir una reflexió profunda sobre quin model de festes i vida cultural volem.

- Elaborar estudis de públics i interessos culturals del poble.

- Vetllar pel patrimoni.

- Dur a terme una tasca de difusió i pedagogia del patrimoni.

- Actualitzar la informació en els materials i espais on es fa aquesta, amb informació contrastada i veraç de les activitats, entitats, etc que hi ha al poble ( podeu consultar la pàgina web http://www.rieradegaia.altanet.org/ i veureu quines entitats hi surten...)

- Donar a conèixer els projectes supramunicipals en que es participi.

- Avaluar els programes de música per poder arribar a públics més amplis.

Es podrien dir i proposar moltes més coses. Se n’han de refermar algunes que ja funcionen i crear-ne de noves, però sobre tot el que crec que és bàsic seria, abans de fer actes, pensar i crear una política cultural, unes línies de concepció i d’actuació bàsiques que ens ajudin a tirar endavant en matèria cultural i de patrimoni.

Gaudim de Sant Jordi, tant de la festa com de la cultura, però no ens enganyem, tant una cosa com l’altra tenen un component polític/ideològic que esdevé clau si volem no volem que el drac se’ns mengi.

Pau Plana i Parés


[1] Algunes d’aquestes propostes ja foren publicades a http://larieradegaia.blogspot.com (15-2-2007)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Us heu parat a pensar que tot aquesta paraferlania que resumiu en: "En el cas que ens ocupa, la cultura i si volem podem completar-ho amb el lleure, una dels fets constatables, ha estat el tancament de la ludoteca, buit que ha estat resolt amb les ganes d’una entitat juvenil del poble que ha creat un esplai, per tal de generar activitats de lleure per una franja d’edat en que incentivar dinàmiques més enllà de la playstation, la wii o la xbox, és un fet clau pel seu desenvolupament" ve (o és culpa) de l'anterior regidor de cultura (que per cert, ara forma part de l'oposició)?
Perque no deixeu treballar a la gent nova, a la qual se'ls veu amb ganes?
A.C.S.