11/3/08

QUAN ELS NOSTRES NO VAN A VOTAR

Fem una anàlisi dels resultats a Catalunya. Veiem els vots dels principals partits.

 

2008

2004

Diferència

PSC

1.672.777

1.586.748

86.029

CiU

774.313

835.471

-61.158

PP

604.964

626.107

-21.143

ERC

289.927

638.902

-348.975

IC-V

181.753

234.790

-53.037


Primer cal tenir en compte que la participació a les eleccions va baixar del 75,9% (2004) al 71,1% (2008), és a dir, va baixar un 4,8%. Els vots als 5 principals partits sumen en total 398.284 menys.

Tots els partits menys el PSC van perdre vots. ERC ha perdut 348.975 vots i el PSC n’ha guanyat 86.029. És probable que una part molt important de vots perduts d'IC-V hagin anat a parar al PSC però creiem que fou poca la migració de vots d'ERC al PSC (i en tot cas insuficient per explicar tota la davallada d’ERC). Pensem que una part molt important de votants d'ERC s'han quedat a casa.

Ara cal debatre a fons l'actual estratègia d'ERC i sobretot els objectius de futur. Creiem que ERC ha de tornar a il·lusionar els independentistes d'aquest país, que cada cop són més. Hem d'aprofitar l'actual situació d’ebullició sobiranista per tal que ERC en sigui el principal referent.

L’independentisme és l’opció més lògica pel futur del nostre poble.

 

12 comentaris:

Anonim ha dit...

És divertidíssim llegir i escoltar els comentaris i reflexions post-electorals dels NO guanyadors, o sigui, perdedors.... i aquest vostre és bó.
Qui no es conforma és perquè no vol. Sí senyor!l'ampolla sempre mig plena. Ara resulta que TOTS els votants d'ERC del 2004 es van quedar a casa (quina casualitat!! la quantitat d'abstenció és la mateixa que la pèrdua d'ERC, o sigui que ningú us ha possat les banyes...si és així com dieu, feu-vos-ho mirar).... és divertidíssim de veritat !!!!!

Anònim ha dit...

Es tristíssim de llegir i escoltar els comentaris i reflexions post-electorals dels suposadament guanyadors, o sigui, dels que es creuen campions... i aquest teu és bo. Qui no s'abaixa els fums és perquè no vol. Sí senyor! Sempre una ampolla i mitja plenes. Doncs no, resulta que no tots els votants d'ERC es van quedar a casa (quina casualitat!! tots els partits menys el PSC baixen.. o sigui que "no hi perd esquerra, hi perd Catalunya" -frase que vaig sentir a un sr.de CIU- o sigui que cal reflexionar si potser entre tots no hem posat les banyes a Catalunya... i si no ho veus ... ens trobem a l'oculista)....és tristissim de veritat!!!

Salut!

Anònim ha dit...

Per començar he de fer una autocrítica, realment crec que ERC no ha sabut il.lusionar, ni explica prou bé la seva tasca de govern, i per la part que em toca ho reconeixo, així com també he de reconèixer que ha d'haver un canvi de rumb en el partit i que ja es veurà en el proper congrés nacional.

També hem de tenir en compte que les circumstàncies que es van donar l'any 2004, eren excepcionals, ja que molt d'aquell vot va estar motivat pel maltractament que es fa fer a Josep Lluís Carod Rovira, i per tant va ser un vot reaccionari.

Salut!

Anònim ha dit...

Almenys naltros fem autocrítica i busquem els perquès de les coses. Altres també han perdut vots i encara surten contents. Que rucs!

Anonim ha dit...

Si Jordi si....però aquests estan contents perquè saben que seran decisius al Congres i vosaltres amb un sol diputat poca cosa podreu fer. I que consti que penso que com més catalans hi hagi a Madrid, millor.

Anonim ha dit...

No Yolanda no, no és que no hagueu sabut il.lusionar, és que heu desabut als vostres votants. Abans ERC era un partit que començava fent política des del poble i transmetia les inquietuds d'aquest al govern (era el que us diferenciava de la resta...) ara, com ja us vaig dir en una altra ocasió tothom te un preu, tothom es corrumpeix, a tothom li agrada el poder. El mateix sr. Benach, cada dia fa venir un cotxe oficial a Reus perquè el traslladi a Barcelona. Cada dia 400 km.(un cotxe, un xofer i unes despeses que paguem els ciutadants catalans). Amb el sou que te de president del parlament, no pot pagar-se un lloguer d'un pis a Bcna com la majoria dels estudiants?? Per què fer-ho?, si li posen un cotxe oficial, perquè negar-s'hi, al cap i a la fi, no ho han fet tots? Si no ho fa ell, ho farà un altre... El que jo deia, tots els polítics són iguals. Només és qüestió de temps.

Anònim ha dit...

Hola anònim.

No entenc el que planteges o des d'on ho planteges, des d'una posició de poder(d'un partit o col·lectiu governant) i que pot recriminar als petits els "pecats" que sovint als partits grans queden silenciats o bé des d'una actitut anarquista, i per la qual no entenc com pots estar en contra de que es recullin uns signatures per potenciar la participació i demanar un dret democràtic el dia de les eleccions. No és que tingui clar que siguis el mateix anònim de l'entrada del "9-M: La indecent festa de la democràcia", no ho sé, és el que passa quan no es signen els comentaris, però si és així no entenc res.

Salut!

Anònim ha dit...

Ja hi tornem a ser amb lo de "els polítics són tots iguals". Aquesta afirmació fa un mal favor a la democràcia. Pot ser que alguns polítics estiguin venuts o aferrats a la cadira.

Respecte al Banach. Home, crec que el president del Parlament ha de tenir cotxe oficial i escorta, com tot president del parlament. Una altra cosa és que cobrin sous disparats. Però crec que un diputat o un alcalde ha de cobrar per la seva feina, i ha d'estar molt ben pagat.
Per què? Doncs perquè ningú deixa una feina fixa per embarcar-se una aventura política que no saps quan pot durar. Si no fos així, passaria com antigament, quan només els rics, propietaris i cacics feien política, perquè s'ho podien permetre. Sempre ha estat un reclam dels partits d'esquerres la possibilitat de rebre un bon sou per fer política.

Anònim ha dit...

Es trist que en les pasades eleccions generals el PP tregués mes vots que ERC en una població com la Riera.
No se nois, però jo de vosaltres m-ho faria mirar.

Apa anims!

Anònim ha dit...

Tens raò que es trist que el PP tregui més vots que ERC, també és trist que pugin com ho fan els socialistes dits catalans, que convergència tampoc sàpiga frenar la pujada i que Iniciativa tampoc. Potser és que La Riera no està aïllada del món mundial i s'hi reflecteix el que a passat arreu, no creus?

Crec que el procés de repensament d'esquerra ha començat, i també crecc que hi hauria d'haver un replantejament de moltes més coses a nivell de la políica del país.

Anònim ha dit...

A la Riera ha pujat la població i, ja que se sap, que quan ve població de ciutat a als pobles pujen els vots de partits d'àmbit estatal. Aquests partits tenen el seu màxim de vots durant les votacions a Madrid. A les votacions nacionals (és a dir, catalanes) aquest vot baixa, ja que hi ha una part d'aquest electorat que, malgrat fa una pila d'anys que viuen aquí, no se les senten seves. És una pena però és així.

Des d'Esquerra l'estratègia és aquesta. Involucrar el vot del PSC a la vida política catalana. Avançar cap a unes esquerres nacionals. Això no treu que aquesta estratègia ara mateix no estigui funcionant, però s'ha de lluitar per això. No aconseguirem mai la independència si la població provinent d'Espanya no creu que pot ser una millora per la nostra societat.

Respecte a CIU. No poden estar gaire contents ja que acaban de repetir els pitjors resultats de la seva història. En part perquè molta gent que abans la votava ja coneix la seva política del "peix al cove" que durant dues dècades ha practicat. Aquesta política que fins i tot ha comportat donar suport a l'extrema dreta espanyola i franquista, no ha aportat res al nostre país. Al contrari, hem perdut infraestructures, s'han privatitzat serveis públics, ens hem enfonsat en el nivell educatiu, etc. El que actualment està passant és fruit d'aquesta llarga política de dreta regionalista. Ningú amb una mica de criteri no pot negar que els problemes actuals són l'herència de falta d'inversió de molts i molts anys.

El futur és una política valenta dels partits catalans cap a objectius reals de país. Un concert econòmic i una llei de consultes populars son els objectius a consenguir.

Anònim ha dit...

Amic anònim veig que trobes divertidíssim que els partits catalanistes i d'esquerres perdin força a Madrid, crec que l'esquerra ha d'anar sola abans que mal acompanyada i a partir d'aquí actuar amb conseqüència. Et dic que Esquerra amb tres diputats farà el mateix o més que convergència i unió amb deu perquè el paper de la puta Ramoneta d'anar ara amb el PP ara amb el PSOE ja està massa vist. En aquestes eleccions la gent s'ha decantat pel PSOE o pel PP i el que no, s'ha quedat a casa. Així de fàcil. Els teus raonaments són d'un convergent resentit perquè digues, a quants pobles i ciutats ha guanyat CIU? Ho saps? Sembla que no. Ja et dic que es poden contar amb els dits d'una mà, entre ells la Riera (faltaria més). Aquí és CIU el que gestiona, promet "contracte" i qui està amb ells té avantatges evidents, com tu dius no sou tontos.
Però sempre et diré que hi ha valents i defensors de la democràcia en majúscula i no en minúscula com vosaltres, però un dia arribarà la pluralitat i la diversitat i seran els rierencs els que decideixin el que voldran ser. Això si que serà divertidíssim!