25/1/07

L'oposició de la Riera de Gaià denuncia la creació d'una zona residencial en una àrea inundable


Article Publicat a El Punt :

> L'oposició de la Riera de Gaià denuncia la creació d'una zona residencial en una àrea inundable
ERC acusa el govern municipal (CiU) d'ignorar un informe de Medi Ambient

A. PALOMARES. La Riera de Gaià

El nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de la Riera de Gaià continua enfrontant equip de govern i oposició, tot i que ja s'ha arribat a la seva aprovació provisional. Els dos regidors d'ERC-Alternativa Baix Gaià (ABG) van denunciar ahir que el nou planejament urbanístic inclou la creació d'una zona residencial en una àrea amb risc d'inundacions. L'alcalde del municipi, Jaume Casas, argumenta que la decisió es basa en un informe favorable elaborat per un tècnic independent.

El 18 de gener passat el ple de l'Ajuntament de la Riera de Gaià va aprovar provisionalment el nou POUM del municipi, que ara tan sols quedarà pendent del vistiplau de la Comissió d'Urbanisme de Tarragona (CUT) per a la seva aprovació definitiva. Els dos regidors d'ERC-ABG, únics membres de l'oposició al consistori, van votar-hi en contra argumentant, entre altres aspectes, que una part dels nous terrenys urbanitzables es troben sobre una zona inundable. Es tracta de l'àrea residencial que es vol crear a prop de la riera de Salomó, a l'entrada nord del municipi, en què els republicans parlen de precedents d'inundacions.

Segons l'alcaldable d'ERC a la Riera, Yolanda Roch, el consistori «ha ignorat» la proposta feta pel Departament de Medi Ambient en l'informe inclòs en la tramitació del POUM, en el qual aconsella protegir aquesta àrea. Malgrat això, l'alcalde del municipi, Jaume Casas, assegura que el consistori ha mantingut la proposta a partir d'un informe elaborat per un tècnic independent que nega el risc d'inundabilitat.

UN MUR DE METRE I MIG

L'alcalde recorda que a la zona on es vol urbanitzar «ha existit durant anys una granja, que mai no ha patit inundacions tot i estar protegida per un simple mur de totxanes d'un metre». A més, el consistori hi construirà un mur de ciment d'un metre i mig, «per salvar el desnivell i així facilitar la instal·lació dels serveis», que de retruc també protegirà l'àrea de possibles inundacions. «Ens basem en un informe que té en compte el cabal del torrent en els últims cinc-cents anys, no creiem que això ens suposi cap problema a la Comissió d'Urbanisme», afegeix Casas. L'alcaldable republicana, per la seva banda, critica que el consistori hagi ignorat els informes de diversos departaments de la Generalitat, i descriu el POUM com un projecte «de molt difícil tramitació» que condicionarà l'execució de serveis pendents com la nova escola.

DE 1.300 A 3.000 VEÏNS

Els dos regidors d'ERC-ABG també van criticar que el consistori hagi descartat les al·legacions presentades, en què denuncien que el POUM proposa un creixement «insostenible» que farà que el municipi passi de poc més de 1.300 veïns a 3.000, amb prop de 600 nous habitatges. L'alcalde nega aquesta consideració, i assegura que el creixement previst serà gradual.

Nota d'ERC-ABG la Riera : Segons les previsions de l'equip tècnic del POUM, es preveu l'agument de població de la Riera de Gaià fins a 5.000 habitants.