17/11/08

Jornades de les Terres del Gaià

Gaia Jornada I

Pau Plana i Parès

El passats dies 14 i 15 de novembre es van celebrar a Santes Creus les 1es. Jornades d’Estudi i Divulgació de les Terres del Gaià, en les quals es tractaven, a partir de l’eix vertebrador del riu, temes d’importància per tots els pobles de la conca, temes mediambientals, patrimonials i culturals, etc...

Des del punt de vista del patrimoni (monumental, patrimonial, etc...), crec que va ser especialment interessant la ponència de Jordi Blay Boqué, professor titular d’escola universitària de la Universitat Rovira Virgili, Unitat de Geografia, on feu un repàs de diferents aspectes en relació al patrimoni, un patrimoni vist de forma àmplia i no sols centrat en les grans construccions monumentals, que també, sinó que fent especial esment de petites construccions, paisatges, etc., que potser costa més que tinguin una valoració com la tenen els grans conjunts monumentals.

En la seva intervenció, Jordi Blay, establia 3 punts bàsics per aquest repensar el territori i el patrimoni que s’hi inclou:

- Conservació - Prendre mesures per evitar la desaparició

- Comunicació – Explicar que el que conservem val i es bo

- Ús per al desenvolupament local: Difondre una certa imatge, adequació d’espais, turisme i gent interessada, explicar la nostra història

És evident que no es pot conservar tot, però si que hem de vetllar pels elements que ens poden ajudar a articular una explicació d’allò que hem estat i som com a poble i com a territori, i és per això que destacaria el fet i la necessitat, tal com es va remarcar en la ponència, que les accions que s’emprenguin es facin de forma planificada i amb un objectiu estratègic i de conjunt, tant a nivell local com, i en això s’hi donava molta importància, a nivell de relació amb d’altres municipis per tal de generar una articulació i valorització col·lectiva del territori, podent, alhora, establir diferents figures de protecció que es van anar plantejant durant la jornada ( Parc Natural, Parc Cultural, etc...)

Cal doncs promoure el fet local però tenint molt en compte les relacions amb la resta del territori tant a l’hora de planificar com de gestionar el futur.

Els elements plantejats: conservació, comunicació del que es fa, ús per al desenvolupament local, relació entre municipis i territoris..., són coses que semblen evidents, però que molt sovint, en les polítiques municipals que es desenvolupen sembla que es deixin de banda. Al meu entendre, en el súmmum de la desídia, l’oblit o el passotisme, hi ha la planificació i l’estratègia global que permetria l’elaboració d’un catàleg de patrimoni (construccions, monuments, paisatges, ....) del nostre entorn i activar accions per vetllar per un llegat que ens explica el nostre passat i que depenent de l’acció que fem sobre ell, podrem transmetre al futur.. o no. Cal doncs posar-nos en marxa!!

PD:

Fa temps que vaig llegir, en el llibre Santes Creus i les Terres del Gaià (Josep Santesmasses i Joan Cunillera. Arola Editors, 2006, p.103) el següent text que em ve al cap a l’escriure aquestes línies i que crec que s’enten sense comentaris.

<< La Riera de Gaià. El Castell de Montoliu

Sovint, quan arriba la mort, n’ha fugit un doll de vida. Mireu-me a mi, pellingot del que vaig ser. Ara, ni recordo de què servien els murs que mig s’aguanten, ni quines eren les estances. De tot da molt de temps: n’he tingut tant per oblidar. Sóc poc més que la mort vivent, res és ja del meu temps. Els anys i els segles m’han envellit en aquest turó a prop del mar i a frec de l’antic Gaià.

Per la carena s’enfilen les cases, com si no hi hagués altre lloc on fer-les, com si tothom n’hagués de tenir més d’una. Fa temps que a l’horitzó ballen les grues engolint territori. Si fos pels homes depredadors no quedaria ni un polsim de terra on créixer l’herba, no hi hauria hortes com les que prop meu els pagesos reguen. Deu meu!, pareu la destrossa. >>

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Bé Pau, bé... tu si que en saps.

Anònim ha dit...

T'hauries de presentar a les pròximes eleccions com a cap de llista...ho has pensat? En el núm 10, no és suficient, tens a massa gent per sobre teu que no fa el pes a molta gent. En fi. Tu mateix. No cal que em contestis, (ja se que em diràs: bla, bla, bla...) Només planteja-t'ho.
Apa.

Anònim ha dit...

Hola.

Ja se que em deies que no calia que contestes (pel que sembla ja saps la resposta...), però he cregut interessant i necessari de fer-ho, perquè en tinc ganes i per respecte a la gent de la nostra llista que treballa dia a dia sobre el terreny per millorar la gestió i l’acció política municipal.

El cas no és si em vull o no vull presentar-me més amunt en la llista, que no és el meu objectiu, sinó sumar en un grup que, tal com es deia en la campanya i encara es pot veure al bloc, és “un bon equip”, frase que definia la llista i que continuo pensant que és totalment vàlida. Apart la meva situació personal i professional ara mateix, provoca que no pugui fer massa més cosa que treballar des d’una certa distància física que, en part, es veu subsanada per la intenció d’estar proper, si volem dir-ho així, en esperit i en una certa acció, a la Riera.

Crec que tota la gent que va a la llista pot aportar coneixements i pràctiques per fer anar endavant el poble, reconeixent alhora, i em poso jo al davant, que els graus d’implicació són, per motius diversos, diferents o desiguals. Apart, i en el fons, tots sabem que la gestió no sols es fa des del salò de plens, que és important i bàsic, sinó també des del carrer, des de la participació en “l’acció ciutadana”, des de les discussions del bar o les que tenim als diferents blocs o espais web on podem parlar del poble i on tots hem anant opinant cadascú des de la seva visió.

Crec que els representants d’Esquerra que tenim a l’ajuntament han demostrat la seva vàlua i han treballat més enllà del (suposat) fet de caure bé o no caure bé a la gent (a quina?).

Fer una llista en base a si ens cau bé o no una persona, ep! que és una opció vàlida com una altra i potser per això hi ha qui no canvia mai, però sense valorar la seva capacitat de treball, crec que és altament perillós i en el fons acaba sent contraproduent per la gestió. Com ja he comentat, la clau és treballar en base al diàleg i a la suma d’esforços que és el que intentem fer des d’Esquerra, procurant d’escoltar i estar atents al batec del poble en els seus diferents àmbits, proposant i recollint propostes, estant alerta per denunciar el que ens sembli denunciable i en definitiva per treballar per millorar el poble.

No m’importa haver anat el 10, jo mateix vaig dir d’anar endarrere per la meva situació, com no m’hauria importat anar el 14 si hagués estat necessari. Crec que tenim un equip vàlid amb gent molt experimentada en bregar políticament i tècnicament en molts més camps i àmbits que en els que jo podria fer-ho, i per tant, i des d’aquí tot el meu suport cap a ells en un treball, que per les dinàmiques i vicis en que desemboca sovint la política municipal, és altament difícil de poder realitzar i mostrar la feina feta.

Anònim ha dit...

Per cert Pau, que en penses de les botigues del poble que no posen preus als seus articles i les dependentes s'enfaden si els ho preguntes (i et deixen verd si te'n vas sense comprar)? Vols dir que és gaire legal?
APA.
Albert P.A.

Anònim ha dit...

A l'Albert, quina poca feina que tens i que injusta és alguna gent. Aquí ningú a de passar comptes de res, que te que veure una cosa amb l'altre. El Pau no ha de respondre de res de les botigues del poble. Si no t'agrada una botiga no hi vagis i ja està. Gent que fa coses pel seu poble o millor dit per amor al seu poble i mai sense cobrar un duro i encare i a gent que busca raons. Ja està bé!!!

Anònim ha dit...

No voldria afegir llenya al foc, però l'altre dia la meva dona va anar a comprar crec que una enciam i va tornar sense res. No hi havia preu enlloc. Va preguntar-ne alguns però com que li feien mala cara cada cop que havien de contestar, al final se'n va anar sense res i no crec que hi torni. S'ho va passar molt malament, semblava que havia fet quelcom mal fet. Però estic d'acord amb en Xavier Rius que en Pau no en te la culpa. Però si que podria transmetre el malestar de la gent.
Gràcies.
Sergi.

Anònim ha dit...

La veritat és que em va sorprendre la pregunta en el marc d'un comentari que no hi tenia res a veure. He de reconèixer que em va deixar una mica fora de lloc.

Per si es legal o no, suposo que això ho deu dir algun tipus de normativa i es deu controlar a base d'inspeccions o d’altres procediments, no?. No acostumo a opinar massa del que no conec o sobre el que no tinc massa criteris o en tinc una experiència personal, com és el cas del comerç, ni conec la totalitat de les botigues que poden o no complir amb totes les normatives, sigui pels preus o per d’altres motius, però bé, suposo que hi deu haver canals, siguin municipals o supramunicipals, per controlar-ho, no?

D’altra banda, no vull entrar a valorar, ni tinc perquè fer-ho (si jo no m’hi trobo), una relació privada com la que es pot donar entre dues persones, i més, altre cop, si no en tinc les dades suficients. Es evident que tots ens volem sentir ben tractats, i que no sempre passa (ni a les botigues ni a molts altres llocs), però tampoc conec ni puc conèixer totes les casuístiques ni els perquès.

Per acabar, voldria aclarir que fins ara, si no recordo malament, sempre que m’he manifestat en aquest bloc m’he referit a persones públiques en tant que persones electes, o en base a una experiència de relació personal o com a col·lectiu d’algunes de les entitats que formo part. Per tant intentaré seguir amb aquesta dinàmica.

Anònim ha dit...

Mira Sergi segurament sembla que o digues de bona fe,pro set nota la influència dels maldients, se que abundeu com pluja menuda.Sou els que inventeu noticies i creeu bolas amb una intenció malèvola a fi de fomentar el mal viure.gent com tu fa molt de servei al poble. salud

Anònim ha dit...

Cual sospressa aquest mati me trobat una nota sota la porta,?on era convidat a callar o que me atingues a les conseqüencies¿.És allò que les persones canvien però...la malicia i la incompetència persisteixen.El silenci davant la mentida i manipulació a fi de passar la victima per botxi.I,és clar,et sospren de que sat acusi del que no ets,perquè cuan es calla la veritat arreu només s`escolten els brams dels mentiders sense escrúpols.i si, llavors els brams d`ase pugen al cel i s`escampen per tot el poble. salud i fins cuan et "deixin"

Anònim ha dit...

Hola J.M.Sole. Això que expliques és cert? Ho trobo molt fort.

Anònim ha dit...

Corria el any 87 em presentaba a les llistes de les eleccions a fi de millorar la politica municipal a"llista equivocada" i tambe em va passar algo semblant,de llavors he après aescoltar molt,cada vegada mes tambe he apres molt de la gent i après a valorar i estimar la Riera de manera diferent, la riera ès molt més potent,que no es pensen molts d`aquells que diriem que nomes es miren el melic i que per ells la crebilitat,informacio,honestedad i progres sostenible.....no es troben en el seu diccionari. salud

Anònim ha dit...

Amigo mio te sigo leyendo en este caso como dicen alla en mi tierra,"es mejor tener la boca cerrada y parecer estúpido que abrirla y disipar la duda ". nos vemos,cuidate mucho boludo.