12/5/08

L'ACA dissenya el retorn de l'aigua al riu Gaià respectant les concessions de regants i Repsol

Proposen un cabal constant abocant 200 litres per segon del pantà del Catllar

A. PALOMARES. Tarragona
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2849250

Tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van revelar ahir al Consell Comarcal del Tarragonès els primers detalls del projecte de recuperació del cabal ecològic del riu Gaià en el tram final. Segons els càlculs fets pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat, és possible retornar l'aigua a la llera de manera constant durant tot l'any sense causar perjudicis ni als regants ni a l'empresa petroquímica Repsol, que fa servir l'aigua del pantà del Catllar per a tasques de refrigeració.


+ El pantà del Catllar, ara molt afectat per la sequera, estronca el cabal del riu Gaià. / Foto: R. L.

L'estampa del Gaià sec des del pantà del Catllar fins a la desembocadura a Tamarit (Tarragona) podria ser una mica més a prop de desaparèixer. L'ACA va detallar ahir una proposta tècnica per alliberar de manera constant 200 litres per segon de l'aigua acumulada al pantà del Catllar. Tot i que la proposta és en fase embrionària, i encara s'ha de presentar i negociar amb Repsol i altres agents afectats, el president del Consell Comarcal, Eudald Roca, celebrava ahir «la bona predisposició» de l'ACA i que defensi com a «possible i sostenible» la recuperació del cabal ecològic.

Segons les dades que es van mostrar, la recuperació del cabal es faria sense afectar la quantitat d'aigua que fan servir la comunitat de regants de la Riera de Gaià i el Catllar i Repsol. Així, dels 9 hectòmetres que es calcula que aporta el riu, 4 no quedarien afectats un cop restades les aportacions de què ara es beneficien la química i els regants. «Hi ha una part d'aigua que es filtra i que no es fa servir, i la idea seria aprofitar-los», va explicar Roca. El projecte de l'ACA preveu, fins i tot, una crescuda controlada durant 48 hores un cop a l'any, que permetria arribar als 8 hectolitres alliberats del pantà, i complementar el cabal recuperat en alguns punts amb aigua tractada de les depuradores de la zona.

PROTECCIÓ DE LA LLERA
L'ACA també estaria disposada a buscar una fórmula de protecció de la llera del riu, que s'haurà de sotmetre a un procés de recuperació ambiental. El Consell Comarcal coordinarà un procés de participació amb agents afectats que involucrarà els alcaldes del Baix Gaià en un consell abans de l'estiu.