3/12/09

Guanyarem!

logo_avui

Una macroenquesta preveu la victòria del sí a la independència


Una macroenquesta de la UOC a 2.614 persones revela que el 50,3% votarien sí en un referèndum. El sondeig es va fer immediatament després del 13-S

AVUI - Salvador Cot Barcelona Ult. Act. 03/12/2009 08:39

 h511_enquesta_independencia

Per sobre de tot, democràcia. Els ciutadans de Catalunya consideren que el seu país pot decidir el propi futur polític sense limitacions, sempre que es respectin els procediments democràtics. No només això, sinó que, per primera vegada, hi ha constància demoscòpica que la victòria del sí és perfectament possible. Ho demostra un macrosondeig encarregat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) al qual ha tingut accés l’AVUI, que ofereix uns resultats demolidors: un espectacular 83% dels enquestats creuen que Catalunya ha de tenir dret a decidir lliurement i democràticament el seu futur polític, mentre que els que s’hi declaren en contra no arriben al 15% del total. La xifra estrella, però, és el 50,3% dels ciutadans que responen que, en el cas d’un referèndum sobre la independència de Catalunya, votarien afirmativament. Crida l’atenció, en aquest sentit, que només un 17,8% tenen decidit que, davant l’urna, prendrien la papereta del no. En aquest cas, els que es declaren abstencionistes són un 24,6% i només un 7,2% entren en l’apartat del No ho sap / No contesta.

‘Sí’ racional, ‘no’ emocional
De tota manera, l’enquesta, que ha tingut el suport del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, que depèn de la Generalitat, ofereix resultats imprevistos. Els principals motius dels partidaris del sí addueixen un cert percentatge de resultats emocionals –com, per exemple, un 29,6% que confessen que pateixen un fort cansament respecte a Espanya–, però combinats amb d’altres de tipus econòmic i de relació amb l’aprofundiment democràtic. Curiosament, en canvi, el grup que més apel·la als sentiments és el dels que votarien en contra de la independència. La immensa majoria introduiria la papereta del no, segons l’estudi, bàsicament per sentiment o convicció personal. Hi ha més sorpreses encara en l’apartat de la percepció de la independència com a possibilitat. Per origen dels enquestats, són els nascuts fora d’Europa els que creuen que aquest escenari és probable. De fet, són els únics que confien que la independència de Catalunya serà tangible algun dia. Un 50,2% consideren que això passarà en una data sense determinar i només un 42,1% consideren que aquest escenari no es donarà mai. A partir d’aquí, com més proximitat a Catalunya, menys es creu en la possibilitat que s’arribi a disposar d’un Estat propi. Els originaris de la resta d’Europa i d’Espanya afirmen que Catalunya no serà mai independent en uns percentatges que superen el 50%. Però són els catalans de naixement els que veuen menys clar que el seu país esdevingui mai un Estat. Només s’ho creuen un 28,1%, per un contundent 63% que asseguren que això no passarà ni ara ni mai. És a dir, haver nascut a Catalunya disminueix molt la convicció en les prediccions independentistes i, per contra, els ciutadans provinents d’altres llocs se sorprenen menys del fet que un procés d’aquest tipus sigui possible.

Cau un mite
L’estudi està fet sobre un mapa de sis vegueries. Per territoris són les comarques gironines les que aportarien més vots afirmatius (64,5%). A poca distància se situa la vegueria de les comarques centrals, amb un 64,2% de partidaris del sí. Les Terres de l’Ebre (63,4%) també hi votarien favorablement, així com les de Ponent (56,3%). Per sota del 50% només hi ha dues vegueries, la del Camp de Tarragona, amb un 47,2%, i la de Barcelona, que baixa fins al 46,3%. Cal dir, però, que el sí seria l’opció guanyadora a tot arreu i que és Tarragona (25,9%) i no pas Barcelona (19,8%) la que registra un percentatge més alt de partidaris del no a la independència de Catalunya. Cauen els mites.

FITXA TÈCNICA

Recollida de la informació: enquesta telefònica assistida per ordinador (C.A.T.I).
Dates del treball de camp: del 14 de setembre al 2 d'octubre de 2009.
Univers: població de 15 a 74 anys (ambdós inclosos).
Àmbit: Catalunya.
Mostra final: 2.614 entrevistes.
Error mostral: ±2% calculat per a un nivell de confiança del 95,5% i sota el supòsit de màxima indeterminació estadística (p=q=50) segons la fòrmula d'errors mostrals per universos infinits.

http://www.avui.cat/cat/notices/2009/12/una_macroenquesta_preveu_la_victoria_del_si_a_la_independencia_80165.php

http://www.avui.cat/cat/downloads2/enquesta_sobre_la_independencia.pdf

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei gent! M'ha arribat que el 13D es fa consulta a La Riera, és això cert?

Salut!

Jordi Rius ha dit...

A la Riera es va presentar al Ple de l’Ajuntament la moció a favor de les consultes populars. La moció va ser presentada per ERC i IR i van ser aquests dos partits qui la van aprovar. Lamentablement CIU es va desentendre. Aquests convergents que s’autoanomenen nacionalistes es van abstenir i van deixar clar que no volien defensar el dret a decidir dels catalans.
CIU és majoritària a la Riera i tirar endavant una iniciativa tant complexa com una consulta popular sense el suport del partit polític que governa el poble és un suïcidi, pot ser un fracàs. La iniciativa ha de comptar amb el suport majoritari dels grups municipals i no és el cas a la Riera. No podem fer consultes sense garantir una campanya per la participació amb prou garanties. No podem fallar en aquest cas.
Els que vam recollir signatures pel dret a decidir el 2007 ja vam patir les conseqüències de la falta de suport de CIU a la iniciativa: ens vam quedar sols i, fins i tot, vam haver d’aguantar algun comentari sarcàstic al respecte quan la guàrdia civil espanyola ens va avortar, requisar i denunciar als jutjats.
CIU a la Riera representa l’immobilisme, l’ordre establert, el conservadorisme extrem, l’establishment inamovible, el control polític, el no debat social, la censura sistemàtica a la diferència etc etc etc.
Però això no vol dir que diumenge la gent que té interès per la política real, els que lluitem per a que el nostre país esdevingui lliure amb dret a decidir, els que creiem en una democràcia real del poble, no estiguem atents al que passa arreu dels 170 pobles que donen la oportunitat als seus ciutadans a opinar. Això no vol dir que no ens decidim a tirar endavant la consulta ens les properes onades de consultes del 2010. Entre tots ho farem.

Visca Catalunya Lliure!