2/11/09

Engeguem el debat sobre el futur de la Riera

Més enllà de la grip A, l’etern debat sobre l’exercici de l’anomenat “ofici més antic del món” o la píndola del dia després, alguns dels temes proposats com a punt de reflexió d’aquest article, i encara darrerament el culebrot que podríem anomenar “Nissaga de Millet”, la Riera ha centrat bona part dels esforços d’enguany a pensar i celebrar, el Bicentenari de Santa Creu, una celebració on s’hi combina fe, creença, identitat. Aquest article l’hem enviat a la revista municipal de la Riera i ha de sortir publicat properament.

“La Riera ha centrat bona part dels esforços d’enguany a pensar i celebrar, el Bicentenari de Santa Creu, una celebració on s’hi combina fe, creença, identitat. Segurament cada un dels rierencs i rierenques ha posat en la celebració una dosi diferent de cada un d’aquests elements, però en tot cas, tots hem celebrat el mateix : el triomf com a poble, davant d’un fet que afectava a tothom per igual. Es commemora uns fets on els protagonistes estan desesperats enfront la guerra i l’ocupació del poble per tropes que assassinen, saquegen i porten la malaltia a la vila.

Aquells avantpassats busquen una solució per acabar amb aquella desgràcia i salvar les seves famílies. Per això aquells fets són tant propers a nosaltres: ens imaginem aquelles persones patint pel seu futur com a poble, ens commou el final del Ball de la Santa Creu, amb el personatge de la Pepa anunciant, entre plors i somriures, que els seus fills malalts s’han salvat de la mort. Abans, a l’Ajuntament, s’havia cedit la paraula al poble i s’havia debatut i acordat una solució conjunta que donà força a la decisió.

El component d’identitat rierenca a la festa és clau. Ens afirma com a poble i ens impulsa a reflexionar com a comunitat. Algú pot pensar que el refrany rierenc “a la Riera cadascú a sa manera”, es contraposa a la idea de “la unió fa la força”, i pot ser així si no veiem com a bona la suma d’esforços i accions concretes que tothom fa des del seu àmbit i punt de vista. Aquesta suma, sempre que es faci amb voluntat positiva i de futur, ens enriqueix i ens dona vida com a poble i comunitat, creant una identitat pròpia, amb uns nexes comuns on tothom s’hi pot veure representat i aquí és on potser ens hem de preguntar si hem perdut l’oportunitat de donar a aquest 2009, un caràcter d’any d’inflexió, d’afirmació com a poble i de reflexió profunda, més enllà d’una simple imatge de postal, sobre la comunitat dels qui formem la Riera, una població cada cop més complexa, cada dia més rica i variada.

Des d’Esquerra, creiem que aquest 2009 hauria de servir –encara hi som a temps!!!- de punt de partida i gran entrada simbòlica al segle XXI, plantejant-nos de forma seriosa i real el nostre futur com a poble. Com és la Riera d’avui? Com vol ser la Riera d’aquest nou segle? Cap a on volem anar? Com serà la Riera dels nostres fills i nets? Quins són els nostres objectius com a poble? Educació, habitatge, agricultura, indústria, cultura, són paraules que les hauríem d’aplicar en termes locals i esbrinar que suggereixen.

Per això convidem a tothom a manifestar el seu parer, a obrir el debat, en aquesta revista – i en aquest bloc. Proposem que la revista municipal – i aquest bloc - sigui un portaveu dels rierencs i les rierenques per tal de reflexionar sobre projectes de futur concrets per al nostre poble.”

3 comentaris:

Ignasi ha dit...

Hola a tots i totes,

En primer lloc, jo voldria saber com està el tema de fer una piscina a la Riera, al final m'he apuntat a la municipal de Torredembarra, però tenia l'esperança que CiU faria almenys una piscina, després de prometre en les darreres eleccions un fitness spa!

També voldria saber quan la fiscalia actuarà a la Riera com ho ha fet a d'altres municipis de Catalunya. Si la nova casa de l'industrial és legal, que en tinc dubtes, almenys està clar que els mètodes per legalitzar-la no han sigut ètics!

Respecte els projectes de futur del poble, se m'acudeix una xarxa d'internet sense fils gratuïta pels rierencs i rierenques, una gestió més moderna de l'ajuntament, un POUM més adient als interessos dels habitants de la Riera i no de les immobiliàries que han comprat mig poble, voldria veure alguna proposta per acollir al poble indústria de valor afegit, de noves tecnologies i de professionals liberals que puguin treballar des de casa, una Riera que potenciï i conservi la impressionant activitat cultural de les associacions del poble i que situï la Riera com a referent (per exemple, la trobada de gegants centenaris), una Riera que senyalitza el seu entorn per fer-hi excursions, una pista de patinatge professional que no sigui alhora pati de col·legi,... no sé, crec que es podria obrir un debat que recollís multitud d'idees per acabar trobant-ne 2 o 3 que es poguessin aplicar de seguida (pressupostos participatius,...). Jo com a nouvingut al poble desconec moltes coses i moltes inèrcies, però m'agrada el poble on visc i la vida que hi puc dur, i voldria conèixer més per participar-hi més.
Una abraçada,
Ignasi Papell

Anònim ha dit...

Hola a tothom,
voldria una Riera molt participativa, on el poble pogués dir la seva , una Riera tolerant amb les idees de tothom, una Riera on les entitats poguessin decidir i poguessin treballar conjuntament amb l'ajuntament sense que a ningú li molestes!!!, en definitiva una Riera on pensar diferent no fos una nosa.

Anònim ha dit...

Wirklich auch als ich darГјber frГјher nicht nachgedacht habe cialis ohne rezept levitra online [url=http//t7-isis.org]cialis kaufen ?sterreich[/url]