1/12/08

Decidim.cat farà una consulta popular d'autodeterminació a nivell local

L'entitat ja compta amb 1.090 càrrecs electes adherits

Decidim.cat ha reunit aquest diumenge, per primera vegada, els càrrecs electes de l'àmbit municipal que donen suport al moviment, un any després de la seva creació. De la trentena d'alcaldes i altres càrrecs de l'àmbit municipal que el desembre del 2007 van impulsar-ne el manifest, han passat ara a 1.090 adherits. Un moviment 'absolutament transversal', segons l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbregues, ja que aglutina representants de CDC, UDC, ERC, ICV i també PSC i que compta amb una 'força imparable', que reclama el dret a decidir dels catalans i que es compromet a dur-ho a terme mitjançant una consulta popular d'àmbit local coordinada arreu del territori.

En total, Decidim.cat suma ja 1.090 adherits, representants de 477 municipis distribuïts arreu de les 41 comarques catalanes, i també de Conflent, Mallorca i Alacantí. Entre aquestes 1.090 persones hi ha 164 alcaldes, de gairebé tots els partits polítics amb representació parlamentària, i d'altres partits extraparlamentaris. A nivell barceloní, s'hi han adherit Ricard Gomà (ICV), Jordi Portabella (ERC) i Xavier Trias (CiU).

El moviment Decidim.cat sorgeix el desembre del 2007 amb la creació d'un manifest impulsat per una trentena de càrrecs electes municipals amb la intenció d'articular un moviment que respongui a la demanda ciutadania, expressada en la manifestació de l'1 desembre de l'any passat a favor de l'autodeterminació, de poder exercir el dret democràtic de decidir 'lliurement', segons Fàbregues, el futur del poble de Catalunya. 'La societat civil així ho reivindica', assegura l'alcalde de Sant Pere de Torelló, i el món municipal no vol estar 'exclòs' d'aquest procés.

Amb aquest objectiu, els impulsors de Decidim.cat es plantegen, en primer lloc, 'implementar, fer pedagogia i lluitar pel dret a decidir i l'autodeterminació' des de l'àmbit local. I en segon lloc, 'l'exercitació d'aquest dret'. Una exercitació que passa, segons expliquen en el seu manifest, per l'aprovació i desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i el desplegament de la Llei de consultes populars. Tot i així, el document reconeix que serà 'gairebé impossible' que el Consell de Ministres aprovi 'mai' una consulta popular d'autodeterminació a Catalunya.

És per aquest motiu que Decidim.cat vol aprofitar 'l'escletxa' que atorga la Llei en l'àmbit local, que permet fer consultes populars a cada municipi ambla prèvia aprovació del Ple de l'Ajuntament. 'Si no ens el donen el fem', assegura Fàbregues. Així, el moviment es compromet a, 'més enllà de les formacions polítiques' de cada un, 'formalitzar en una mateixa data' una consulta popular d'àmbit local en un futur.

Ara per ara Decidim.cat no planteja una data exacta o un horitzó, l'objectiu primer és aglutinar a quanta més gent millor, per tal d'assolir una 'majoria suficient' que permeti tirar endavant la consulta. Malgrat tot, el moviment sí planteja la possibilitat de tirar endavant una acció coordinada i conjunta dels diferents càrrecs electes locals en cas d'una eventual sentència adversa per part del Tribunal Constitucional en contra de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

L'alcalde de Sant Pere de Torelló (ERC), juntament amb l'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé (ERC) i l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla (CiU), han destacat la importància d'aquest moviment, que es constitueix com a tal aquest diumenge, amb la primera reunió dels càrrecs electes municipals adherits, que per primera vegada a la història de Catalunya aconsegueix recollir la 'voluntat municipalista de centenars de regidors i alcaldesses per aglutinar-se per un objectiu comú', el dret a l'autodeterminació. Un moviment 'absolutament imparable', segons Fàbregues.

 

http://www.directe.cat/article/decidim.cat-fara-una-consulta-popular-dautodeterminacio-a-nivell-local-11037