3/2/09

L’Ajuntament de Tarragona aprova una moció d’ERC sobre el Riu Gaià

La moció aprovada preveu la creació d’una figura legal de protecció de la Conca del Riu Gaià.

«Diversos ajuntaments de les comarques del tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà han aprovat mocions reclamant una figura legal de protecció per a la conca del riu Gaià, atesos els seus valors ecològics, històrics, i paisatgístics. En efecte, el riu Gaià és un connector biològic important del Camp de Tarragona i el seu litoral cap a l’interior, a través de la Baixa Segarra i el Solsonès.

El riu Gaià té la seva desembocadura al terme municipal de Tarragona, en un espai que ja ha estat objecte de protecció a través del Pla d’espai d’interès natural, però és evident que aquesta figura de protecció és a un espai molt concret, i que cal veure tot el conjunt. Tarragona no pot restar aliena a aquesta proposta, independentment que la seva participació en l’àmbit de les Terres del Gaià sigui menor.

I, en tot cas, aquest espai plenament tarragoní, tot i la seva protecció, es veu disminuït a causa de la manca d’aigua, malgrat que repetidament hagi estat acordat pel Parlament de Catalunya.

L’Ajuntament de Tarragona, en el seu planejament urbanístic, ha avançat en aquesta direcció, a través de la previsió de l’Anella Verda, que constitueix un marc de protecció i de gestió sostenible d’aquests espais.

En conseqüència, el Consell Plenari acorda:

1. El suport a la definició d’una figura legal de protecció per la Conca del riu Gaià i els espais naturals que s’hi interrelacionen, atesos els seus valors ecològics, històrics i paisatgístics, sota la denominació de Terres del Gaià.

2. Palesar una vegada més, la necessitat del retorn de l’aigua al riu avall de l’embassament del Catllar, tal i com ho va acordar ja fa temps el Parlament de Catalunya, i com ho han recordat reiteradament el Síndic de Greuges i ara també l’Agència Catalana de l’Aigua.

3. Vetllar perquè aquesta figura de protecció de les Terres del Gaià sigui possible en el marc del Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona, així com en el corresponent Pla de Connexions Biològiques, ambdós en curs a càrrec de la Generalitat de Catalunya.

4. Comunicar el present acord al Departament de Política

Territorial i Obres públiques i al Departament de Medi Ambient i Habitatge, de la Generalitat de Catalunya.»

Sergi de los Rios Martínez
Portaveu del Grup Municipal d’ERC
Aquesta moció fóu defensada pel conseller Sergi de los Rios