13/12/07

Tortuges a la Riera


Vuit persones amb malaltia mental recuperen el bosc de ribera del Gaià

Troben dues tortugues autòctones que es consideraven desaparegudes a la resclosa de la Riera

EL PUNT - N. SERRET. La Riera de Gaià
La recuperació del bosc de ribera de la zona de la resclosa de la Riera de Gaià ja és un fet, després que vuit persones amb alguna malaltia mental hi hagin treballat durant mig any. El projecte conjunt entre l'Associació Aurora, la Diputació de Tarragona i l'Obra Social «la Caixa» ha permès eliminar la canya que envaïa la zona, replantar espècies autòctones i sobretot permetre la integració laboral dels vuit homes que formen part de la brigada forestal. A més, durant els treballs, han identificat dues tortugues de rierol, un mascle i una femella, que fa plantejar als responsables dels treballs la seva reintroducció a la zona.
La recuperació d'11.900 metres quadrats, un 30% més del que van plantejar-se inicialment, ha permès als vuit usuaris de l'Associació Aurora que hi han treballat «desenvolupar l'autoestima i l'autodeterminació personal», segons va explicar el president de l'entitat, Francisco Manzanares. Els responsables de l'associació van destacar ahir durant la presentació dels treballs l'efecte terapèutic per als participants de treballar a l'aire lliure en una activitat que, a més, requereix coordinació d'equip.
La zona que han recuperat comença a la resclosa de la Riera de Gaià i arriba fins al camí que enllaça amb la carretera, resseguint el curs baix del riu. El cap de l'actuació, Antoni Ruiz de Castroviejo, va fer memòria ahir de l'estat de deixadesa del terreny, que s'havia vist devorat pel canyissar que, alhora, havia fet desaparèixer la vegetació autòctona. Per això, després d'«eliminar la vegetació invasora», explica Ruiz, van replantar fins a divuit espècies autòctones, com l'àlber o el tamariu, que adoben amb el triturat de residus de canya reutilitzat. Gairebé totes les tasques s'han fet a mà perquè la presència de màquines, que s'han utilitzat en moments puntuals, podia malmetre la llera del riu. La feina a la resclosa també ha permès a la brigada aprendre quines plantes o arbres tenien a les mans. Així ho explica Jordi Torrens, que va i torna cada dia des de Reus, i que està determinat a trobar algú que el porti a la Riera un cop arribi la primavera per poder veure el resultat de l'esforç quan la natura està més ufanosa.

L'espai, que pertany a la Xarxa Natura 2000, s'alimenta de l'aigua sobrant dels regants de la Riera de Gaià que s'acumula a la bassa de la resclosa: «És neta i fonda», segons indica el cap dels treballs, la qual cosa fa que tingui «un gran valor natural» i que es pugui parlar «d'un ecosistema de ribera».


RECUPERACIÓ DE LA TORTUGA AUTÒCTONA.
La desaparició del canyissar va permetre deixar al descobert part de la fauna, l'animal més destacable de la qual és la tortuga de rierol pel fet que es creia desapareguda a la zona. Antonio Martínez, que forma part de la brigada, relatava ahir que van trobar una tortuga femella, en edat de reproducció, a la qual van anomenar Aurora: «va sortir mentre netejàvem les canyes i, després d'identificar-la, la vam tornar al riu». A més de la femella, s'hi ha trobat un mascle més jove, però també en edat de reproducció. Les identificacions han dut els tècnics a plantejar-se un projecte de seguiment per promoure la supervivència dels exemplars, així com una possible reintroducció si la Generalitat els dóna el vistiplau. A banda de les tortugues, comentava ahir Antoni Ruiz, «s'han identificat ocells com ara el blauet i la fotja».

Aquesta setmana serà l'última del treball iniciat el mes de maig passat, però caldrà «continuar les tasques de manteniment –comenta un dels tres tècnics que hi han actuat– i regar i controlar a la primavera». De fet, segons el mateix tècnic, «són necessaris deu anys perquè el bosc de ribera estigui completament recuperat».


RECERCA DE PROJECTES D'INSERCIÓ.
Els vuit integrants de la brigada forestal han combinat la feina a la resclosa amb la feina de jardineria que realitzen a través del centre de treball de l'Associació Aurora. Però la voluntat de l'entitat, tal com explica Jaume Santos, que n'és el gerent, és «consolidar la brigada forestal», per la qual cosa Antoni Ruiz ja va avançar que «s'estan buscant altres línies de treball». «Projectes com aquest –diu el president d'Aurora– ajuden a fer sortir de l'ocultisme i de l'estigma social» les persones amb malaltia mental.