8/7/08

Rèquiem per la diada castellera

Suposem que tots/es ja teniu a casa el "fabulós" programa -fotocòpia a color - de la festa major d'enguany. Podeu comprobar que la diada castellera ha saltat pels aires, morta i enterrada. I és una llàstima per una plaça històrica que va veure castells de nou pisos al segle XIX. Però, és clar, això de gastar-se diners per la festa major del poble - o per qualsevol altra cosa cultural - no és de la línea de l'equip de govern.

Més d'un dirà que hi anava poca gent a la plaça. Doncs podem contestar que una plaça castellera ha de tenir un cert rodatge i una bona planificació per poder adquirir certa "solera" dins el món casteller -mireu el Catllar. I cal dir que de mica en mica la Riera l'estava adquirint. A banda, la inversió pública ha de servir per això, per a promocionar i amplificar la cultura del país i impulsar-la.

A banda, penseu que la diada de la Riera s'enmarca dins el mes de juliol, amb poques diades fortes i poques possibilitats de sortides per part de les colles grans. Per tant, la diada de Santa Margarida podria esdevenir important dins el calendari casteller (com havia estat dos segles enrere). Només faltaria una bona planificació i contractació de colles - fer un rodatge de colles vallenques i tarragonines - i una bona campanya mediàtica.

Durant aquests anys d'actuacions castelleres a la Riera hem vist a plaça castells importants, gamma de vuit i mig i, fins i tot, el primer Cinc de Vuit dels Xiquets de Tarragona. A banda, era l'únic dia que la Riera apareixia a tots els mitjans de comunicació i, fins i tot, a TV3 al vespre.

Això doncs cantem-li unes absoltes a la diada castellera de la Riera, esperant temps millors. Si el Bertran aixequès el cap!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Nomès per la gent de les mateixes colles que visitan el nostre poble val la pena ,ja que per exemple ,molts ès queden a esmorçar o a dinar als nostres restaurants . Quina llàstima!!!!!. A veure si potser l'any que bè????.

Anònim ha dit...

Crec que no cal dir massa cosa més. L'interes per la festa està sota mínims per part de l'equip de govern (apart dels actes en que són ells els qui llueixen).

L'any passat ja va perillar la diada i enguany definitvament ha fet llenya, com farà llenya tota la festa major si es continua, per part de l'ajuntament, amb la dinàmica actual.

Jordi Sagués ha dit...

Pel que fa a la pèrdua de la diada castellera per Festa Major, trobareu una interessant reflexió del cronista casteller Guillermo Soler a webcasteller.com.
Cito:
" La Riera, a més, és una plaça amb pedigrí, una de les històriques del Baix Gaià on ja hi feien castells els Xiquets de Valls al segle XIX i d’on procedia el Bertran de la Riera, un dels segons del mític quatre de nou net de Santa Tecla del 1881, que va coronar el Sigaleta. Per cert, que per plaça corria una dona que assegurava que era descendent del tal Bertran i t’explicava com havia mort endut per una riada. Detalls com aquest fan una plaça. Pel que fa a castells, el sostre se situava habitualment en els de vuit bàsics (recordo, com a mínim, algun dos folrat), i pel que fa a colles, darrerament hi havien passat la Vella i la Joves de Valls i fins i tot els Minyons, a banda d’uns Xiquets de Tarragona que pràcticament exercien d’amfitrions.".
Trobareu l'article sencer a http://blogs.webcasteller.com/guillermo_soler/?id=1770

Anònim ha dit...

Ja fa dies que van sorgint comentaris sobre la perdua de diades castelleres. Al Punt de Festa d'avui (18-07-2008) a la pàgina 18, a l'apartat de castells i en una secció que es diu "Xiulets" (un tipus d'allò que fan molts diaris de semafos i ascensors per valorar els polítics, etc...) hi podem trobar la següent reflexió:

"Pèrdua de subvencions, disminució de la recaptació per la crisi, falta d’interès, canvi de color polític... Cada ajuntament tindrà els seus motius, però el fet és que aquest any el món casteller ha
perdut diades tan importants com la de la Granada i d’altres que s’havien fet el seu nom, com la
d’Alforja o la dels Monjos. El cas més flagrant és el de la Riera de Gaià, on s’ha suprimit una diada
històrica. Mentre que a altres països s’adonen dels beneficis dels castells, a casa nostra hi ha
qui els gira l’esquena. Així són les coses".

Crec que no calen massa més paraules.

Salut i Bona Festa Major!!!