26/2/08

Cal fer una aposta pel turisme de qualitat i pel nostre patrimoni

Jordi Rius i Mercade

Fins ara el model turístic de la nostra comarca es basava en “sol i platja”. Un model promocionat sobretot per les poblacions costeres, com ara Altafulla o la Torre. Però, la aparició de noves ofertes d’aquest tipus de turisme des de països en fase de desenvolupament, com ara Tunísia, fa que el mercat sigui més competitiu i que es busquin noves alternatives per complimentar l’oferta. No es pot competir en preu, per tant, s’ha de competir per qualitat. A banda, molts d’aquests països ofereixen també el seu patrimoni arquitectònic o cultural com a complement essencial pel viatge, per exemple les rutes Maies de Mèxic.

Diguem-ho clar, fins ara s’ha apostat per un turisme de sabata i espardenya, un turisme barat i de massificació, i en alguns casos, un turisme de borratxera. A banda de ser un turisme que ha comportat aberracions urbanístiques en el litoral, repercutint sobre el paisatge i el medi ambient. Això ha de canviar. Els turistes de sol i platja canviaran de destí un cop l’oferta en països més barats estigui plenament desenvolupada.

S’ha de canviar de xip i adequar-se per un turisme de qualitat. Hem de deixar enrera les idees retrògrades d’aquell turisme que tracta els visitants com a xais. Tenim prous elements per poder oferir una oferta que aporti nous valors, com ara paisatge, patrimoni i cultura. I el Baix Gaià encara conserva o pot recuperar tots aquests valors.

El recent estudi de la URV sobre turisme al Baix Gaià presentat pel Consell Comarcal apunta cap a aquesta direcció: promocionar els castells medievals, el patrimoni romà, les vies verdes, la desembocadura del Gaià, els productes locals i la cultura tradicional, són elements que poden aportar un diferencial respecte a altres ofertes turístiques.

La Riera sempre s’ha mantingut fora d’aquest circuït turístic però crec que ara és hora d’entrar-hi. Entrar-hi, com dèiem per un turisme de qualitat. Un turisme verd, rural i cultural. El poble actualment depèn molt del sector de la construcció, un sector que es troba en fase de crisis i, per tant, s’ha de diversificar les activitats econòmiques. S’ha de potenciar el comerç local i sobretot impulsar el turístic.

imageActualment a la Riera no hi ha gaires equipaments pel turisme, només alguna casa rural com ara la Xaconera. Per part d’Esquerra de la Riera ja fa anys que proposem la potenciació del turisme rural al nostre poble. Ja ho proposàvem en el programa electoral del 2003 amb la proposta d’ecomuseu al Molí, la protecció del casc antic, la recuperació de patrimoni arquitectònic, la creació d’una carta arqueològica, la recuperació del riu, la potenciació de les nostres festes populars, organització de jornades gastronòmiques amb productes locals, la creació de rutes verdes, etc. Totes aquestes propostes van pel mateix camí que el que proposa l’estudi de la Universitat Rovira i Virgili. Fins i tot, alguns de nosaltres varem participar en projectes com el Gaià Folk que ara l’estudi estratègic aposta com a element a promocionar (el festival Gaià Folk s’ha deixat de fer a causa del poc suport per part d’algunes administracions locals).

Ara la Generalitat de Catalunya aposta per aquest estudi estratègic de la URV amb 900.000 euros. Es vol gestionar, entre altres coses, la instal·lació de punts d’informació - el Molí en pot ser un, potenciat amb un ecomuseu rural - , valorització dels espais naturals – la Riera té la vall de Gaià i tot l’entorn rural i natural per promocionar - , rehabilitació del patrimoni – la Riera pot aprofitar per recuperar el Castell de Santa Margarida i la Torre de la Vetlla.

Per tant, reclamo a l’equip de govern de l’Ajuntament de la Riera que aposti i s’involucri en aquest pla de dinamització turística. Que ho faci d’una manera convençuda – que no utilitzi els diners per fer monuments als pagesos sinó que inverteixi en el nostre patrimoni abandonat, que generi infraestructures turístiques, que potenciï els moviments associatius i culturals del poble i que promocioni els productes locals.

Jordi Rius i Mercade

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo també voldria fer una aposta per l'ètica ;-)

En les propietats de la primera fotografia si pot veure:

http://www.catalunyabtt.com/fotografies/Tarragones/El%20baix%20Gaia%20(Altafulla-El%20Catllar)/2007-08-05/thumbs/2007-08-05%20%5B06%5D%20Ruta%20pel%20baix%20Gaia.JPG

No em sap greu que s'usi material de www.catalunyabtt.com però agrairia que com a mínim es demanés permís.

Carles - Webmaster de catalunyabtt.com

Anònim ha dit...

Ja hem tret la foto. La vam trobar buscant al google. Disculpa.